2020 rugsėjo 07

Šių metų pirmo pusmečio iššūkiai ir pandemijos įtaka neaplenkė daugelio veiklos sektorių, tačiau LKU kredito unijų grupė, kurią sudaro 45 kredito unijos ir jas prižiūrinti Lietuvos centrinė kredito unija (LCKU), toliau nuosekliai didino kreditavimo, pelningumo apimtis, užtikrintai tenkino rizikos normatyvų vykdymo rodiklius.

Ekonomiškai sudėtingu laikotarpiu didžiausios Lietuvoje kredito unijų grupės kai kurie rodikliai augo sparčiau negu pirmąjį šių metų ketvirtį, kas leidžia daryti prielaidą, jog jei ne šalį sukausčiusi pandemija, šios kredito įstaigos pasibaigus pirmam pusmečiui skintų dar aukštesnius veiklos rezultatus. Birželio 30 dieną LKU kredito unijų grupės bendras konsoliduotas turtas sudarė virš 471 mln. Eur ir per šešis mėnesius išaugo beveik 19 mln. Eur arba daugiau nei 4 proc. Tuo tarpu LCKU valdomas turtas per tą patį laikotarpį paaugo 5 proc. iki 131 mln. Eur.

Nepaisant to, kad koronaviruso pandemija atsiliepė padidėjusiais atidėjiniais dėl galimų paskolų portfelio vertės sumažėjimo nuostolių, LKU kredito unijos skaičiavo pelno augimą. Neaudituotais duomenimis, per 2020 m. pirmą pusmetį LKU grupė uždirbo virš 1 mln. Eur grynojo konsoliduoto pelno ir lyginant su 2019-ųjų birželiu – reikšmingai pagerino savo veiklos rezultatus. Analizuojant pajamų struktūrą, LKU kredito unijų grupė per pirmą 2020 m. pusmetį (lyginant su tuo pačiu laikotarpiu 2019 m.) uždirbo net 32 proc. daugiau grynųjų palūkanų pajamų, kurios šių metų birželį siekė beveik 9 mln. Eur, o LCKU – atitinkamai 47 proc. daugiau ir grynosios palūkanų pajamos viršijo 1 mln. Eur.

Tiek LCKU, tiek konsoliduota LKU kredito unijų grupė su atsarga vykdė veiklos riziką ribojančius normatyvus. LCKU bendras kapitalo pakankamumo reikalavimas siekė 31,81 proc. (normatyvas – 16,9 proc.), o LKU grupės analogiškas rodiklis – 15,22 proc. (normatyvas – 12,5 proc.), kas patvirtina stabilią kredito unijų veiklą net ir ekonomikai sudėtingu laikotarpiu.

Anot LCKU administracijos vadovo ir valdybos pirmininko Mindaugo Vijūno, pirmo pusmečio rezultatai motyvuoja, bet atsipalaiduoti neketinama: „Pavasario pradžioje prasidėjusi koronaviruso pandemija ir šalyje paskelbtas karantinas paralyžiavo dalį verslų: vieni visai negalėjo vykdyti savo veiklos, kiti susidūrė su staiga smukusia paklausa, gyventojai pradėjo labiau taupyti ir tokiu būdu stengėsi išlaukti pagerėjimo. Mes taip pat išgyvenome tam tikros nežinios ir neapibrėžtumo laikotarpį, tačiau šiandien džiaugiamės, kad sugebėjome reaguoti bei lanksčiai prisitaikyti prie staiga pakitusių sąlygų. Pirmo pusmečio rezultatai mus skatina dar labiau stengtis, kad liktume artimi ir patikimi finansų partneriai savo klientams.“

Gyventojų, verslo ir žemės ūkio kreditavimas

Pasibaigus pirmam metų pusmečiui, šalies kredito įstaigos skaičiuoja, kad dėl koronaviruso pandemijos paskolų portfelis susitraukė arba, geresniu atveju, išliko toks pat. Vis dėlto, LKU kredito unijų grupei pastarąjį pusmetį ir toliau pavyko didinti nariams suteikiamų paskolų apimtis.

Grynoji konsoliduotos LKU grupės išduotų paskolų portfelio vertė 2020 m. birželio mėnesio pabaigoje sudarė 383 mln. Eur, o tai – net 9,5 proc. daugiau nei 2019-ųjų pabaigoje. Daugiau negu pusę paskolų portfelio sudarė kreditai fiziniams asmenims, kurių didžioji dalis, tai yra beveik 80 proc., – kreditai būstui įsigyti, statyti ar atnaujinti.

LKU grupės kredito unijos aktyviai finansavo smulkiojo ir vidutinio verslo projektus, jaunas įmones, žemės ūkio veikla besiverčiančius ūkininkus ir bendroves. Pirmąjį šių metų pusmetį išduotos paskolos verslo klientams sudarė 21 proc. viso paskolų portfelio, o žemės ūkiui – beveik 25 proc. Taip pat per pirmą 2020 m. pusmetį buvo išduota daugiau nei 100 kreditų naujam verslui pradėti ar plėsti pagal finansinę priemonę „Verslumo skatinimas 2014–2020“ už daugiau kaip 2 mln. eurų.

Mestas gelbėjimosi ratas verslui ir žemės ūkiui

Pirmąjį šių metų pusmetį dėl COVID-19 susiklosčiusi sudėtinga ekonominė situacija lėmė išaugusius vėluojančių daugiau nei 30 dienų paskolų rodiklius. Tokių paskolų birželio 30 d. fiksuota 5,6 proc. viso LKU kredito unijų grupės paskolų portfelio.

„Nelikome abejingi ekonomiką paralyžavusio viruso akivaizdoje ir kartu su kitomis Lietuvos bankų asociacijai priklausančiomis finansų įstaigomis pasirašėme paskolų moratoriumą, pagal kurį gyventojams ir verslui, susidūrusiems su COVID-19 iššūkiais, suteikėme galimybę atidėti turimų paskolų grąžinimą. Šiuo metu ir toliau aktyviai dirbame, kad artimiausiu metu kartu su partneriais UAB „Investicijų ir verslo garantijų fondu“ bei UAB Žemės ūkio paskolų garantijų fondu pasiūlytume dar daugiau finansinės pagalbos priemonių“, – teigia LCKU vadovas M. Vijūnas.

Skaičiuojama, kad dėl koronaviruso pandemijos, LKU kredito unijų grupės atidėtos paskolos pirmą pusmetį sudaro apie 6,5 proc. viso paskolų portfelio arba 26 mln. Eur. Taip pat COVID-19 krizės metu buvo išduoti 7 mln. Eur pagal priemonę „Paskolos labiausiai nuo COVID-19 nukentėjusiems verslams“, o siekiant palengvinti kreditų prieinamumą įmonėms jų likvidumui pagerinti, vis dar teikiami kreditai pagal priemonę „Portfelinės garantijos paskoloms 2“.

Be viso to, dar vasarą buvo pasirašyta sutartis su UAB Žemės ūkio paskolų garantijų fondu dėl kreditų, finansuojamų iš įgyvendinant Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 metų programos finansines priemones grąžintų lėšų, teikimo pirmine žemės ūkio produktų gamyba užsiimantiems ūkio subjektams. Pagal šią priemonę per du metus planuojama suteikti daugiau nei 2 mln. Eur lengvatinių paskolų LKU kredito unijų grupės nariams.

Taip pat pradedama teikti kreditus pagal naują skatinamąją priemonę „Paskolos ūkio subjektų, veikiančių žemės ūkio ir žuvininkystės produktų gamybos, perdirbimo ir prekybos srityse, likvidumui užtikrinti COVID-19 ligos protrūkio laikotarpiu“. Kreditai pagal šią priemonę teikiami žemės ūkio subjektams apyvartiniam kapitalui finansuoti.

Dėmesys taupymo priemonėms

LKU grupės kredito unijos savo nariams sudaro sąlygas taupyti, pasirašius terminuotų ir taupomųjų indėlių sutartis. 2020 m. birželio 30 d. LKU kredito unijų grupės viso indėlių portfelio suma, įskaitant ir santaupas einamosiose sąskaitose, siekė beveik 395 mln. Eur, kurio didžiausią dalį – 66 %, 281 mln. Eur – sudarė terminuoti indėliai. Tiesa, pirmojo 2020 metų pusmečio pabaigoje pastebėtas terminuotų indėlių portfelio augimo sulėtėjimas, mat nuo praėjusių metų pabaigos šis tepaaugo 1,5 %.

LCKU akcentuoja, kad augant kreditavo apimtims, ateityje tikimasi spartesnio grupės indėlių portfelio augimo: „Lietuvoje vis dar vyrauja tendencija savo santaupas laikyti einamosiose sąskaitose ir žmonės gana retai svarsto apie būdus auginti turimas pajamas. Šiandien indėliai yra vienas paprasčiausių ir mažiausios rizikos būdų investuoti bei už turimas santaupas gauti palūkanas, kurias LKU grupės kredito unijos siūlo patrauklias ir konkurencingas“, – komentuoja LCKU administracijos vadovas M. Vijūnas.

Susisiekite