2021 gegužės 10

Europos investicijų fondas (EIF) ir Lietuvos centrinė kredito unija (LCKU) pasirašė bendradarbiavimo susitarimą dėl garantijų priemonės, pagal kurią pradėta mažųjų įmonių miestuose ir regionuose mikrokreditavimo programa. Garantija yra finansuojama pagal Europos Sąjungos užimtumo ir socialinių inovacijų programą (EaSI). Finansų tarpininkėmis tapo 11 kredito unijų – LKU kredito unijų grupės narių.

Verslo stiprinimas COVID-19 sunkumų kontekste

Smulkus ir vidutinis verslas Lietuvoje dominuoja, o papildomos lėšos yra kone gyvybiškai reikalingos užtikrinti veiklą ir nuosekliai didinti verslo pelningumą. Vis dėlto mažosioms įmonėms ir taip sudėtingai gaunamą kredito įstaigų finansavimą dar labiau apsunkino COVID-19 pandemija ir jos nulemtas ekonominis nuosmukis.

LCKU administracijos vadovo ir valdybos pirmininko Mindaugo Vijūno teigimu, šios garantijų priemonės aktualumas ne tik išaugo COVID-19 krizės kontekste, bet taip pat gali tapti vienu iš būdų užtikrinti įmonių likvidumą popandeminiu laikotarpiu.

„EaSI garantijų priemonė supaprastins galimybes gauti finansavimą smulkiajam ir vidutiniam verslui, kai įmonė neturi pakankamo užstato. Gautą kreditą įmonės galės panaudoti tiek apyvartiniam kapitalui, tiek verslo plėtros tikslais. Tikimės, kad pagal EaSI programą teikiama EIF garantija bus reikšmingas indėlis į šalies smulkaus verslo sektoriaus augimą ir išlikimą visiems sudėtingu laikotarpiu“, – teigia M. Vijūnas.

EIF vykdomasis direktorius Alainas Godardas neabejoja, kad vyraujant dabartinei ekonominei situacijai, EIF vaidmuo skatinant mažų įmonių galimybes gauti finansavimą tampa dar svarbesnis: „Įmonės susiduria su ekonominiu pandemijos nuosmukiu ir Lietuva nėra išimtis. Džiaugiamės partneryste su LCKU, kad užtikrintume smulkaus verslo galimybes pasinaudoti Europos finansavimo programomis.“

Šiam požiūriui pritaria ir Europos užimtumo ir socialinių teisių komisaras Nikolas Šmitas: „Galimybės gauti papildomą finansavimą, ypatingai šiuo sudėtingu metu, yra būtinos smulkiam verslui, kad šis galėtų pradėti arba tęsti savo veiklą, kurti ir išlaikyti darbo vietas. Su EaSI ir EIF pagalba, LCKU galės pradėti papildomų 8 mln. Eur vertė mikrokreditų programą, specialiai pritaikytą smulkaus verslo finansavimui Lietuvoje.“

Finansavimas palankiomis sąlygomis

LKU grupės kredito unijos per praėjusius 2020 m. suteikė 396 paskolas smulkioms ir vidutinėms įmonėms, kurių bendra suma siekė beveik 40 mln. Eur. Prisijungimas prie EaSI garantijų priemonės pagrindžia vieną iš kredito unijų veiklos prioritetinių sričių – smulkaus verslo kreditavimą.

„LKU grupės kredito unijos nuosekliai ieško naujų būdų, kaip pasiūlyti finansavimo sprendimus smulkaus verslo sektoriui kuo palankesnėmis sąlygomis. Džiaugiamės galėdami plėtoti partnerystę su EIF, kurio indėlis – reikšmingas elementas puoselėjant tvarų Lietuvos smulkiojo verslo sektorių“, – sako LCKU Iždo departamento direktorius Rūtenis Šukevičius.

EIF teikiama garantija – tai priemonė, skirta didinti finansavimo prieinamumą verslo pradžiai arba mažų įmonių plėtrai. Pagal ją Europos Sąjunga užtikrina iki 8 mln. Eur mikrokreditų portfelio garantiją. Numatoma, kad šiomis lėšomis bus finansuota ne mažiau negu 320 sandorių su mažosiomis įmonėmis, o didžiausia paskolos suma – 25 tūkst. Eur.

Kreditai pagal šį susitarimą bus teikiami toms įmonėms, kuriose dirba mažiau nei 9 darbuotojai, o metinė apyvarta – iki 2 mln. Eur. Kreditams pagal garantijas bus taikomos 0,5 proc. mažesnės negu standartinės palūkanos, o galimas kredito grąžinimo terminas – nuo 3 iki 60 mėn.

Lietuvos įmonės jau gali kreiptis dėl ES finansinės paramos pagal EIF ir LCKU susitarimą į 11 LKU grupės kredito unijų. Sužinoti daugiau arba pateikti užklausą kreditui su EIF garantija gauti galima interneto svetainėje www.lku.lt arba artimiausioje kredito unijoje.

Susisiekite