2021 rugpjūčio 18

Augančios NT kainos ir mušami pirkimo-pardavimo sandorių rekordai prisidėjo prie to, kad Vilniaus Šnipiškės taptų vienu sparčiausiai besiplečiančių sostinės mikrorajonų. Būtent čia NT vystymo bendrovė „Olfin“ šiuo metu plėtoja projektą „Cloud“, kuriuo rinką jau spėjo papildyti tiek komercinės, tiek gyvenamosios paskirties objektais.

Pastatų kompleksas perspektyviame Vilniaus mikrorajone

NT vystymo bendrovė „Olfin“, pastebėjusi esminius augančio ir sparčiai modernėjančio Vilniaus Šnipiškių mikrorajono pokyčius, 2 ha ploto sklype vysto gyvenamosios ir komercinės paskirties objektų projektą „Cloud“.

Būtent Šnipiškės dėl patrauklios geografinės padėties yra laikomos viena patraukliausių seniūnijų tiek gyvenamosios, tiek administracinės-komercinės paskirties objektų plėtojimui. Pastaruoju metu čia ypač aktyviai statomi gyvenamųjų namų kvartalai, verslo centrai ir plečiama centrinės verslo dalies (angl. Central Business District – CBD) šiaurinė riba. Čia įgyvendinamos ir kokybiško laisvalaikio idėjos: šalia pagrindinių transporto arterijų įrengiami dviračių ir pasivaikščiojimo takai, kuriamos žaliosios poilsio zonos.

„Cloud“ pastatų kompleksą, kurio bendras naudingas plotas daugiau nei 8 500 m2, be 79 vieno–trijų kambarių butų taip pat sudaro 5 300 m2 ploto verslo centras „Cloud Offices“. „Įgyvendindami projektą siekiame atliepti šios miesto dalies vystymosi dinamiką. Viena vertus, tai centrinės verslo dalies tąsa, kita vertus – tai patogi vieta miesto gyventojui, iš kurios lengva pasiekti Vilniaus senamiestį, darbą, universitetą ir laisvalaikio vietas“, – teigia UAB „Olfin“ vadovas Rolandas Andrulis.

„Cloud“ įgyvendinimui – kredito unijų finansavimas

Bendrovės vadovo teigimu, didiesiems bankams sugriežtinus reikalavimus gyvenamojo ir komercinio NT vystymo bendrovėms, stiprėja konkurencija tarp alternatyvių finansavimo šaltinių. Lietuvos centrinė kredito unija (LCKU), kredito unija „Ebitum“ ir LKU grupei priklausančių kredito unijų konsorciumas tapo vienais iš projekto „Cloud“ finansuotojų bei sutarė jo vystymui suteikti sindikuotą 5,8 mln. Eur vertės kreditą.

„Iki šiol su kredito unijomis bendrauti neteko, tačiau džiaugiamės atradę veiklos sinergiją su stipriu finansiniu partneriu“, – sako R. Andrulis.

Kredito unijos „Ebitum“ administracijos vadovo Aurimo Lanko teigimu, stambių verslo projektų finansavimas – reikšminga paspirtis kredito unijai: „Džiaugiamės, kad didieji verslo vystytojai atsisuka į kredito unijas ir jas mato kaip lygiavertį parnerį, kuris padeda greitai ir patikimai įgyvendinti projektus. Sulaukę bendrovės „Olfin“ užklausos nesudvejoję susisiekėme su LCKU. Nors projektas didelis bei sudėtingas – mums pavyko pasiekti bendrų sutarimų ir suteikti milijoninį finansavimą.“

LCKU administracijos vadovas ir valdybos pirmininkas Mindaugas Vijūnas pastebi, kad komercinio bei gyvenamojo nekilnojamojo turto rinkos aktyvumą savo veikloje jaučia ir kredito unijos: „LKU grupės kredito unijų klientai – profesionalūs NT plėtotojai, su kuriais bendradarbiaudami galime pasiekti racionalių kompromisų bei įsigilinę į konkretaus projekto specifiką pasiūlyti individualų finansavimo sprendimą.“

Perspektyva į ateitį

Anot įmonės „Olfin“ vadovo, nors koronaviruso pandemija paveikė daugelį verslo sektorių, poveikis NT rinkai buvo trumpalaikis. Šiandien R. Andrulis pastebi, kad rinkoje vis dar fiksuojami aktyvumo rekordai. Nors biurų patalpose dar esama laisvų vietų verslo įmonėms įsikurti – visi gyvenamieji butai projekte „Cloud“ jau išparduoti.

Pašnekovas neslepia – intensyvi Šnipiškių plėtra ir šio mikrorajono populiarumas sudaro sąlygas tolimesniam projekto „Cloud“ vystymui. „Jau pradėjome kurti likusios teritorijos vystymo koncepciją. Artimiausiu metu keliais etapais įgyvendinsime šiaurinės Vilniaus CBD ribos urbanizaciją, derindami tiek miestiečių, tiek verslo poreikius, ir sukursime naują traukos centrą Šnipiškėse“, – apie būsimus planus pasakoja R. Andrulis, UAB „Olfin“ vadovas.

Individualūs finansavimo sprendimai

LKU kredito unijų grupė – jau daugiau negu 20 metų didžiausia kredito unijų grupė Lietuvoje. Grupės valdomas turtas sudaro beveik 60 proc. viso kredito unijų sektoriaus turto Lietuvoje. 45 grupei priklausančios kredito unijos, kurių priežiūrą ir kontrolę vykdo LCKU, atsižvelgusios į kliento individualią situaciją, gali pasiūlyti finansavimo sprendimus tiek besikuriančioms ar ką tik veiklą pradėjusioms verslo įmonėms, tiek veikiančioms ne vienerius metus.

„Nors kredito unijos glaudžiai bendradarbiauja su smulkiuoju bei vidutiniu verslu, tačiau tarp mūsų klientų daugėja ir stambių verslo įmonių. Kasmet stiprėjančios LKU grupės kredito unijos šiandien yra pajėgios suformuoti ir išduoti milijonus eurų siekiančius kreditus verslo projektams įgyvendinti.“ – Sako M. Vijūnas, LCKU vadovas.

Unijose kreditai teikiami verslams iki 1 metų pagal priemonę „Verslumo skatinimas 2014–2020“. Taip pat patyrusioms įmonėms siūloma finansuoti apyvartines lėšas su kredito linijomis arba investicijas, suteikiant ilgalaikes paskolas.

Susisiekite