2022 vasario 08

Siekdamos didinti finansavimo smulkiojo ir vidutinio verslo (SVV) sektoriui prieinamumą, LKU grupės kredito unijos teikia paskolas su Europos investicijų fondo (EIF) garantija. Garantija finansuojama pagal Europos Sąjungos užimtumo ir socialinių inovacijų programą (EaSI). Tuo metu lengvatinės priemonės reikalingumą grindžia kelios dešimtys jau suteiktų paskolų.

Kapitalo trūkumas – ne problema gauti finansavimą?

SVV sektorius Lietuvoje yra vienas iš veiksnių, skatinančių regionų ekonominį augimą, užimtumą, prekių ir paslaugų kokybę. Ne paslaptis, kad SVV įmonės sukuria ir daugiausia darbo vietų. Šiems verslams papildomos lėšos neretai yra kone gyvybiškai reikalingos užtikrinti tvarią veiklą ir nuosekliai didinti verslo pelningumą, išlaikyti bei kurti naujas darbo vietas.

Mažoms įmonėms ir taip sudėtingai gaunamą kredito įstaigų finansavimą lengvina 11 LKU grupės kredito unijų. Pastarosios nuo 2021 metų dalyvauja EIF garantijų priemonėje ir teikia kreditus verslui lengvatinėmis sąlygomis.

Vienos iš LKU grupės kredito unijų vadovas pastebi, kad dažniausiai SVV įmonės dėl EIF garantijų priemonės kreipiasi turėdamos ribotus finansinius išteklius ir susiduriantys su kapitalo trūkumo problema. „EIF garantijų priemonė padeda išspręsti paskolos užtikrinimo priemonių trūkumo problemą. Tokiu būdu kredito unija gali finansuoti verslus, kurių įprastomis sąlygomis finansuoti negalėtume“, – sako Kėdainių krašto kredito unijos administracijos vadovas Egidijus Žaltauskas.

Pašnekovas atkreipia dėmesį ir į daugiau EIF lengvatinės priemonės privalumų: „EIF garantija ženkliai paspartina paskolos išdavimo procesą ir sumažina išlaidas paskolos gavėjui, nes nebereikia įkeičiamo turto hipotekos įregistravimo ir išregistravimo sandorių, turto vertinimo ataskaitos. Taip pat paskoloms su šia priemone yra taikoma sumažinta metinių palūkanų norma.“

Šios garantijų priemonės aktualumas ne tik išaugo COVID-19 krizės kontekste, bet taip pat gali tapti ir vienu iš būdų užtikrinti įmonių likvidumą popandeminiu laikotarpiu. „Ekonominė nauda, kurią sukuria EIF garantijų priemonė, – tai pagalba verslo įmonėms minkščiau atlaikyti tiek pandemijos bangas, tiek jų padarinius,“ – teigia E. Žaltauskas.

Daugiau galimybių verslui augti

Šeimos kredito unijos atstovė akcentuoja, kad EIF garantijų priemone dažniausiai pasinaudoja įmonės, keičiančios vykdomo verslo specifiką, steigiančios papildomas darbo vietas, norinčios įgyvendinti arba užbaigti projektus.

Taip pat tarp dažnai pasitaikančių atvejų, pasak pašnekovės, – tai poreikis papildyti apyvartines lėšas. „Tai įmonės, kurios užsiima mažmenine, didmenine prekyba ir siekia padidinti pardavimus. Taip pat esama įmonių, kurios už prekes ar paslaugas taiko mokėjimų atidėjimus. Igalaikiame bendradarbiavimo laikotarpyje kartais paaiškėja, kad kai kurie klientai dėl pandemijos padarinių ar kitų sunkumų negalės atsiskaityti laiku“, – vardija Šeimos kredito unijos verslo paskolų vadybininkė Rima Liesytė-Karalienė.

„Situacijų būna daug ir įvairių, kiekvienas projektas ir kiekvienos įmonės poreikis būna individualūs. Visais atvejais, pirmiausia, rekomenduoju kreiptis į kredito uniją. Jos specialistas įsigilins į įmonės esamą situaciją ir pasiūlys sprendimą abiem pusėms priimtiniausiomis sąlygomis“, – rekomenduoja R. Liesytė-Karalienė.

Dėmesio vertos paskolos sąlygos

Pagal EIF garantiją, LKU grupės kredito unijos teikia finansavimą SVV įmonėms įvairios paskirties paskoloms be užstato. Taip pat apyvartiniam kapitalui ar verslo vykdymui reikalingoms investicijoms. EIF garantijų priemonėje dalyvaujančios 11 LKU grupės kredito unijos jau suteikė beveik pusę šimto paskolų SVV įmonėms už daugiau nei 881 tūkst. Eur.

„Skolinantis su EIF garantija, pakanka tik asmens laidavimo. Taip pat jei kreditas yra skirtas investicijoms, po jo suteikimo kredito gavėjas gali kreiptis į UAB „Investicijų ir verslo garantijos“ dėl dalinio palūkanų kompensavimo“, – dėmesį atkreipia R. Liesytė-Karalienė.

Maksimali paskolos su EIF garantija suma vienai įmonei – 25 tūkst. Eur. Pasinaudoti šia priemone gali Lietuvos SVV įmonės, turinčios ne daugiau negu 9 darbuotojus. Taip įmonės, kurių metinė apyvarta arba balanse nurodyto turto vertė neviršija 2 mln. Eur.

Lietuvos įmonės dėl ES finansinės paramos pagal EIF ir LCKU susitarimą gali kreiptis į 11 LKU grupės kredito unijų. Pateikti užklausą kreditui su EIF garantija gauti galima interneto svetainėje www.lku.lt arba artimiausioje ir priemonėje dalyvaujančioje kredito unijoje.

Susisiekite