2022 balandžio 05

Medienos gaminiais prekiaujanti bendrovė „Brolis Timber“, gavusi LKU kredito unijų grupės finansavimą, įgyvendina verslo plėtrą ir netrukus pradės termomedienos gamyklos Kauno laisvojoje ekonominėje zonoje (LEZ) statybas. Užbaigus projektą, čia bus sukurtos naujos darbo vietos, o Lietuvos gyventojai turės galimybę namus puošti aukščiausios kokybės lietuviškais medienos gaminiais.

Mediena interjere ir eksterjere – nesenstanti klasika?

Bendrovė „Brolis Timber“ –  tai šeimos verslas, veiklą pradėjęs nuo didmeninės pušinių ir eglinių dailylenčių prekybos. Neilgai trukę, rinkos naujovėmis besidomintys bendrovės įkūrėjai atrado modifikuotą, garais ir karščiu apdorotą medieną. Dėl savo savybių, termomediena greitai tapo populiari tiek tarp šalies architektų, tiek tarp savo namus įsirenginėjančių lietuvių.

Ingrida Vizbaraitė, „Brolis Timber“ bendrasavininkė ir vadovė, neabejoja, kad mediena – nesenstanti klasika. Tai ilgaamžė, tvari, lengvai pritaikoma, taip pat ekologiška ir namų gyventojams draugiška medžiaga. Termomediena modifikuojama tik karščiu ir garais, tad gaminio savybės pagerėja neprarasdamos savo natūralumo ir nekenkiant aplinkai.

„Terminis apdorojimas negrįžtamai paveikia medienos savybes – ji tampa patvari, pagerėja matmenų stabilumas ir termoizoliacija. Pakitusi mediena beveik nesikraipo ir ilgiau išlaiko naujumo įspūdį. Dėl puikios estetinės išvaizdos ir funkcinių savybių, šie gaminiai tinka tiek vidaus, tiek lauko apdailai“, – pasakoja pašnekovė. Iš pradžių buvusi nišine preke, termomediena šiandien yra perkamiausias įmonės produktas, o bendrovė „Brolis Timber“ užima termomedienos prekybos lyderės Lietuvoje pozicijas.

Pandemija paskatino ieškoti verslo plėtros sprendimų

Iki šiol „Brolis Timber“ Lietuvoje pardavinėjo tik sertifikuotų Europos gamintojų medieną, daugiausia suomišką. Koronaviruso pandemijos metu augusi medienos paklausa ir žaliavos tiekimo sutrikimai privertė „Brolis Timber“ ieškoti naujų sprendimų.

„Žaliavos trūkumas ir nežinomybė kėlė įtampą, turėjome netikėtai atšauktų kontraktų su tiekėjais. Kita vertus, medienos paklausa augo. Kelionėms ir pramogoms sutaupytus pinigus pandemijos metu gyventojai galėjo skirti namų atnaujinimui ar statyboms. Be to, mediena labai perspektyvi statybinė medžiaga dėl savo tvarumo. Įvertinę esamus iššūkius ir gaunamų užsakymų apimtis, nusprendėme, kad atėjo laikas termomedieną gaminti patiems“, – pasakoja įmonės vadovė.

Termomedienos gamykla

Būsimą termomedienos gamyklos kompleksą sudarys medienos terminio apdorojimo ir tarpiniavimo korpusai, du žaliavų ir pagamintos produkcijos saugojimo sandėliai. Visa tai išaugs 0,9 hektaro sklype Kauno LEZ, o darbų pabaiga planuojama jau šių metų rugsėjį.

Verslo augimui – patikimi finansų partneriai

Anot I. Vizbaraitės, dėl projekto finansavimo įmonė pirmiausia kreipėsi į banką, tačiau banko pasiūlymas buvo nepakankamas. „Tuo metu nežinojome, kad kredito unijos taip pat gali suteikti milijonus siekiančias paskolas. Šią galimybę atradome mūsų teisininko rekomendacijos dėka“, – teigia I. Vizbaraitė.

LKU kredito unijų grupei priklausanti Šeimos kredito unija, kartu su grupę prižiūrinčia Lietuvos centrine kredito unija (LCKU), įvertinę „Brolis Timber“ bendrovės veiklą, poziciją rinkoje ir potencialą, priėmė sprendimą skirti sindikuotą 3,45 mln. Eur dydžio kreditą.

LCKU kreditavimo specialistės Virginijos Martynaitienės teigimu, ši konkreti situacija patvirtino vieną pagrindinių kredito unijų išskirtinumų Lietuvos finansų sektoriuje. „Greta to, kad kredito unijos turi aiškią kreditingumo vertinimo metodologiją, kuria nuosekliai vadovaujasi, taip pat skiriame individualų dėmesį kiekvieno besikreipiančio situacijai. Įsitikinę verslo projekto pagrįstumu ir galimų rizikų suvaldymu, neretai galime pasiūlyti labiau individualizuotus, nestandartinius bei lankstesnius finansavimo sprendimus“, – sako pašnekovė.

Kapitalo trūkumas – ne problema gauti finansavimą?

Neretai smulkaus ir vidutinio verslo įmonės, norėdamos gauti finansavimą iš išorės šaltinių, susiduria su nepakankamo arba nepatrauklaus užstato problema. UAB „Investicijų ir verslo garantijos“ (INVEGA) tiesia pagalbos ranką, tokiems verslams pasiūlydami garantijų priemonę.

„INVEGOS garantijos atstoja dalį finansų įstaigose prašomo užstato, todėl labai palengvina galimybes smulkiajam ir vidutiniam verslui gauti finansavimą, ypač veiklos pradžioje, kai lėšų poreikis itin didelis ir kiekvienas turimas euras labai svarbus, – teigia INVEGOS Priemonių valdymo skyriaus projektų vadovė Milda Kutraitė. – Be to, paskolų garantijas galima derinti ir su kitomis priemonėmis, pavyzdžiui, su palūkanų kompensacijomis, todėl visas priemonių kompleksas finansavimo krepšelį padaro dar patrauklesnį.“

Šia galimybe pasinaudojo ir „Brolis Timber“. Dėl INVEGOS garantijos, įmonė galėjo verslo plėtros projektą įgyvendinti visa apimtimi iš karto, o ne atskirais etapais. „Etapiškas projekto įgyvendinimas būtų turėjęs neigiamos įtakos įmonės pozicijų užsitikrinimui tiek vietinėje, tiek Europos rinkoje. Todėl šiuo atveju galime pasidžiaugti sklandžiu bendradarbiavimu su INVEGA“, – teigia V. Martynaitienė.

Susisiekite